星期四, 8月 04, 2005

天意如此?

上THUR去信和時買雜誌見到W創作社的導演先生, 非常之有禮貌! 點解佢團經常用既某位人士咁無禮貌? (唔好問我係邊個.. 請睇返APR月頭果篇, 不過都無講過是誰!)

上禮拜四本來諗住行完去PP換野行埋去AC買"梁祝"飛, 諗諗下六點半過後先去唔知係咪閂左又無去. 星期六晚去左沙田睇野, 早左去到諗住行去通利買飛. 點知原來搬左位, 又搵唔到, 行到去O岩O岩七點三十二分, 遲左兩分鐘無得賣! 咁問下個姐姐仔仲有無飛, still has, 咁諗住星期日去買, 點知己經賣晒! 學某人話齋, 天意~? 算啦咁~

P.S.: 睇緊有線播"哈佛愛情故事", 點解人地製作咁認真, 可以一集DUM咁多$$出黎拍? 去美國拍留學生活... 香港電視台,可唔可以咁拍? 香港D 演員肯唔肯去學英文? 雖然韓國人講英文講到好似日本人講英文咁, 起碼睇到係有努力過. 不過呢套劇情有D 牽強既~ 無乜理由哈佛LAW SCHOOL最勁的人都係韓國人, 我估點都有中國人卦! (咁我都明, 韓劇嘛!)

前日都講左, 韓國主角可以咁"驕揚跋邑", "趾高氣揚"地充滿自信. 而且男主角果D 少少"強引" (日文詞) 真係勁MAN. (又講開少少, 之前見過有個日本FANSITE, 講"天國的階梯", 話某集誠俊哥的對白 "唔使問, 只要跟住我就得!" (大意) 係"對白的王道", 簡直不能再同感. ---- 硬生生用英文直譯黎寫 -_-~)

同埋韓劇拍得好SEXY係好多主角CLOSE-UP. 呢套都好有"人性", 成日影男主角的"慾念". 影佢想錫女主角... 我覺得港劇響呢方面個個男人都係聖人囉. 我以前D U同學同埋同事都成日同我講, "男人個個都係HAMSUP架, 唔HAMSUP果個都係扮野!" 咪係咁囉! (雖然我無辦法去證明呢件事, 各位不妨發表下意見!)